Povolenie na výrub stromu – kedy potrebujete súhlas na výrub drevín?
Ak sa na vašom pozemku nachádzajú stromy alebo krovité porasty, ktoré potrebujete odstrániť napríklad z dôvodu plánovanej výstavby rodinného domu, ešte pred ich výrubom je potrebné overiť, či nepotrebujete súhlas na výrub dreviny.
V bežnej reči sa často používa pojem „povolenie na výrub stromu“, zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny však používa pojem súhlas na výrub dreviny.
To, či je súhlas potrebný, závisí najmä od obvodu kmeňa stromu, umiestnenia pozemku a jeho určenia podľa územného plánu.
Kedy nie je potrebný súhlas na výrub stromu?
Podľa § 47 zákona č. 543/2002 Z. z. sa pri bežných drevinách súhlas na výrub nevyžaduje, ak strom nepresahuje zákonom stanovený obvod kmeňa.
Umiestnenie dreviny
Strom obvod kmeňa *
Súvislý krovitý porast
Zastavané územie obce, pozemok je podľa územného plánu určený na zastavanie
do 60 cm
do 20 m2
Zastavané územie obce, pozemok nie je podľa územného plánu určený na zastavanie
do 80 cm
do 100 m2
za hranicami zastavaného územia obce
do 90 cm
do 200 m2
* Obvod kmeňa stromu sa meria vo výške 130 cm nad zemou.
Pre stavebníka rodinného domu je najčastejším prípadom prvý riadok tabuľky. Ak sa stavebný pozemok nachádza v zastavanom území obce a podľa územného plánu je určený na zastavanie, základným limitom je obvod kmeňa 60 cm.
Dôležité je, že už nerozhoduje iba druh pozemku uvedený na liste vlastníctva. Skutočnosť, že je parcela v katastri evidovaná napríklad ako „záhrada“, sama osebe neznamená, že na nej možno bez súhlasu vyrúbať strom do určitého osobitného limitu. Rozhodujúce je predovšetkým umiestnenie pozemku a jeho určenie podľa územného plánu.
Pozor na výnimky – samotný obvod stromu nemusí stačiť
Limity uvedené vyššie nemožno automaticky použiť pri každom strome.
Výnimka podľa obvodu kmeňa sa neuplatní napríklad v prípade, ak drevina rastie na cintoríne, vo verejnej zeleni v zastavanom území obce alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje alebo remízy. V takýchto prípadoch treba postup posudzovať samostatne.
Osobitný režim platí aj v chránených územiach. Ak chcete podľa uvedených veľkostných limitov vyrúbať drevinu na území s druhým alebo tretím stupňom ochrany, plánovaný výrub je potrebné vopred písomne oznámiť orgánu ochrany prírody. Ten môže v lehote 15 pracovných dní výrub obmedziť, zakázať alebo určiť podmienky jeho vykonania.
Pri pozemkoch v chránených územiach preto odporúčame vždy preveriť konkrétny stupeň ochrany a prípadné ďalšie obmedzenia.
Kedy možno strom vyrúbať bez predchádzajúceho súhlasu?
Okrem drevín spadajúcich pod uvedené veľkostné limity pozná zákon aj ďalšie prípady, pri ktorých sa súhlas na výrub nevyžaduje.
Jedným z najdôležitejších je situácia, keď strom bezprostredne ohrozuje zdravie alebo život človeka alebo hrozí vznik značnej škody na majetku.
V takom prípade však nejde o všeobecnú možnosť odstrániť poškodený alebo starý strom bez povolenia. Musí ísť o skutočné bezprostredné ohrozenie.
Ak sa strom z tohto dôvodu vyrúbe, je potrebné túto skutočnosť najneskôr do piatich dní písomne oznámiť príslušnému orgánu ochrany prírody a zároveň preukázať splnenie podmienok na takýto výrub. Rovnaká oznamovacia povinnosť sa týka aj výrubu pri obnove produkčných ovocných drevín.
Medzi ďalšie osobitné prípady patria napríklad odstraňovanie inváznych nepôvodných druhov drevín alebo niektoré výruby vykonávané podľa osobitných právnych predpisov.
Kde požiadať o súhlas na výrub stromu?
Ak strom nespĺňa podmienky na výrub bez súhlasu, je potrebné požiadať príslušný orgán ochrany prírody.
Pri drevinách rastúcich v zastavanom území obce rozhoduje o vydaní súhlasu spravidla obec alebo mesto.
Pri drevinách rastúcich za hranicami zastavaného územia obce rozhoduje o vydaní súhlasu okresný úrad.
Náhradná výsadba po povolenom výrube
Ak orgán ochrany prírody výrub povolí, spravidla zároveň uloží žiadateľovi primeranú náhradnú výsadbu drevín na určenom mieste a na jeho náklady.
Pri náhradnej výsadbe sa uprednostňujú geograficky pôvodné a tradičné druhy drevín.
Ak náhradnú výsadbu nemožno uložiť, orgán ochrany prírody uloží finančnú náhradu do výšky spoločenskej hodnoty vyrúbanej dreviny.
Kedy je najvhodnejšie strom vyrúbať?
Výrub drevín sa odporúča vykonávať najmä v období vegetačného pokoja. Vykonávacia vyhláška uvádza predovšetkým obdobie od 1. októbra do konca februára.
Nejde však o jednoduché pravidlo, podľa ktorého by bol každý výrub mimo tohto obdobia automaticky zakázaný. Pri povoľovanom výrube na toto obdobie prihliada príslušný orgán ochrany prírody.
Zároveň treba rešpektovať ochranu živočíchov. Zákon zakazuje napríklad úmyselné rušenie chránených živočíchov najmä počas hniezdenia a rozmnožovania a tiež odstraňovanie alebo úmyselné poškodzovanie či ničenie ich hniezd.